Poradna Čerpadla


Autor: | Vloženo: 29.09.2016 000 10:55 | Témata: Poradna Čerpadla

Jak se změní výpočet dopravní výšky u hadice DN 25 - 1´´?

V květnu jsme koupili rodinný 2-generační dům (sklep, přízemí, 1. patro, půda), žel se ukázalo, že ve studni není voda (hydrogeolog sdělil, že je nutno udělat novou studnu - téměř žádný pramen). Minulý týden nám byla navrtána studna (vrt) - 40 m hloubka, od domu vzdálená 30 m (voda bude přivedena hadicí do sklepa, velmi mírně z kopce) a chtěli bychom si k ní koupit 1) čerpadlo na pročištění vrtu a pak 2) finalní ponorné čerpadlo (raději 230 V - kvůli místním výpadkům elektřiny). Dosud (během léta než se udělal vrt) jsme byli přechodně připojeni hadicí k sousedům DN 25 - 1´´a bylo nám při nákupu řečeno, že jde o hadici, která se pak dá použít i do vrtu...
Jak by se změnil výpočet dopravní výšky, kdybychom použili tuto hadici místo Vámi v přibližných výpočtech udávané DN 32 - 1 1/4´´, popř. šlo by dát hadici DN 25 - 1´´ (30m) vodorovně od vrtu do sklepa a koupit hadici DN 32 - 1 1/4´´ jen do samotného vrtu (40m) - aby se tolik nesnižoval maximální průtok a nemuselo se kupovat asi zbytečně dražší četpadlo s větší hodnotou dopravní výšky?

  • Remont-cerpadla.cz

    Remont-cerpadla.cz

    29. září 2016

    Dobrý den,
    zde je výpočet dost obtížný, pokud neznáme reálný průtok. Čím větší průtok, tím větší ztráta třením a samozřejmě v potrubí s menší světlostí se ztráta projeví ještě výrazněji, než ve větším potrubí.
    Platí jednoduchá poučka: Vertikální potrubí ve vrtu (od čerpadla k patě vrtu) dodržte dimenzi v souladu s dimenzí výtlačného hrdla čerpadla.
    Vodorovné vedení už bez problémů použijte zmíněné 1".
    Zde je pozor na značení: Kovové trubce se světlostí 1" odpovídá u plastu spíše potrubí s vnějším průměrem 32mm (DN 32), potrubí 1 1/4" by odpovídala plastová trubka DN 40.


    Případně mě neváhejte kontaktovat na tel 777058944

    P.Novotný

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Andrea

      30. září 2016 - Andrea

      Dobrý den, děkuji za odpověď.
      A ten přibližný výpočet dopravní výšky byl uváděn pro hadici kovovou nebo plastovou?
      Jak by se tedy vypočítala dopravní výška v našem případě, když bychom do vrtu dali plastovou hadici DN 32 - 1 1/4´´ o délce 40 m a od čerpadla do sklepu plastovou hadici DN 25 - 1´´ o délce 30 m?
      Vrt má průměr 125 mm a vydatnost minimální dle smlouvy 2000 l/ 24 hod, ovšem dle přeměření vrtaři až 13000 l/ 24 hod. Vodu v 2-generačním domě dopravujeme do 1. patra.
      Děkuji za rady.
      Andrea


  • Remont-cerpadla.cz

    Remont-cerpadla.cz

    30. září 2016

    Dobrý den,
    základní dopravní výška je dána převýšením od hladiny vody ve vrtu po nejvyšší odběrní místo (to tedy určítě snadno :-)). Ztráta třením v potrubí je ovlivněna průtokem. Pokud bude průtok 0,5 l/s, pak bude platit pro 40 metrů potrubí DN 40 (PN16) ztráta cca 0,1 baru (dopravní výška 1 metr), pro 30 metrů potrubí DN 32 (PN16) bude ztráta činit cca 0,25 baru (dopravní výška 2,5 metru).

    Snad je pro Vás pochopitelné :-)

    P.Novotný

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Andrea

      30. září 2016 - Andrea

      Dobrý den, opět děkuji za odpověď.
      Měla bych k Vám však prosbu. Potřebovala bych pro svou kontrolu znát tu naši dopravní výšku, abychom si mohli koupit správné čerpadlo. Já jsem si už něco počítala, ale nejsem si tím jistá.
      Jinak ustálená hladina je dle vrtařů 8 m.
      Děkuji Andrea


    • Remont-cerpadla.cz

      30. září 2016 - Remont-cerpadla.cz

      Jaké je tedy převýšení od hladiny vody k nejvyššímu odběrnímu místu?


    • Andrea

      30. září 2016 - Andrea

      Děkuji.

      Vyčetla jsem, že když si lidé nejsou jistí minimální výškou hladiny, pak mají použít výškový rozdíl mezi čerpadlem a výtokem. Já si tou minimální hladinou nejsem jistá, protože vrt máme teprve týden, budeme ho teprve pročišťovat...
      Jinak vrt má sice hloubku 40 m, ale čerpadlo máme umístit do 37 m, proto jsem ve výpočtu použila toto číslo.

      Můj přibližný výpočet - dopravní výšky:
      Výškový rozdíl minimální výšky hladiny a výtoku (nebo výškový rozdíl mezi čerpadlem a výtokem) + celková délka potrubí od čerpadla k odběrnému místu vydělená 10.
      / 37(umístění čerpadla ve vrtu) + 8 (v domku výška od země k výtoku) / + / 37 (svislé potřubí) + 30 (vodorovné potrubí) : 10/ =
      45 + 6,7 = 51,7 ; zaokrouhleně 52

      Protože na konci hadice požadujeme tlak, proto se musí ještě k vypočítané dopravní výšce připočíst za každý požadovaný 1 bar tlaku hodnotu 10m. Takže kdybychom požadovali 2,5 barů bylo by to:
      52 + 25 = 77m, což by byla výsledná dopravní výška.

      Jenže já teď nevím, jak do toho všeho zakomponovat tu rozdílnou tloušťku hadic, o které jste psal, popř. jak to máme udělat lépe.
      Možná věci chápu špatně, proto mě když tak opravte.
      Andrea


    • Remont-cerpadla.cz

      30. září 2016 - Remont-cerpadla.cz

      Dobrý den,
      problém je v tom, že ztráta třením na vodorovném vedení rozhodně není délka děleno deseti !!! To by přibližně platilo při použití kovového potrubí 1" a při průtoku kolem 1 l/s, ale takových parametrů v reálných podmínkách nikdy nedosáhnete.
      Bohužel internet je plný nepravd a polopravd :-(

      Pokud navíc máte hladinu při plném vrtu již 8 metrů pod terénem, dopravní výška je samozřejmě podstatně menší a až s klesající hladinou bude narůstat.
      Obecně platí, že pokud může hladina kolísat více než o cca 20 metrů, je nejlepší použít mírně předimenzované čerpadlo a to řídit pomocí frekvenčního měniče, kdy čerpadlo s ohledem na odebírané množství vody a pohyb hladiny upravuje svoje otáčky tak, aby tlak byl neměnný.

      Mám pro vás jednoduchou radu: Vyplňte prosím dotazník na níže uvedeném odkazu a já Vám navrhnu nejvhodnější řešení pro vaše podmínky. Co vy na to? :-)

      http://obchod.remont-cerpadla.cz...

      Rozhodně bych počkal nejprve na pročištění vrtu a reálnou čerpací zkoušku (v l/s nebo l/min - na tom od studnařů trvejte a nenechte se prosím odbýt údajem 2000 litrů za den). Vzhledem k možnému značnému kolísání hladiny je u Vás znalost vydatnosti velmi důležitá

      P. Novotný


    • Andrea

      30. září 2016 - Andrea

      Děkuji. Andrea


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.